Aşırı Terleme Tedavisinde Botoks Uygulanması

Terleme vücut ısısındaki artışa karşı oluşan fizyolojik bir yanıttır. Koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı gibi bölgelere sınırlı fokal aşırı terleme emosyonel stres veya çevresel ısı artışı ile ilişkili olmakla birlikte herhangi bir tetikleyici faktör olmaksızın da gelişebilmektedir.  Hayat kalitesini bozar ve sosyal hayata uyumsuzluğa neden olabilir. 

Botoks klinik kullanım için geliştirilen ilk nörotoksindir. İlk olarak şaşılık ve bazı kas spazmı yapan hastalıklarda kullanılmaya başlanmıştır. 1990’lı yılların başlarından beri ise, aşırı terleme, migren, gerilim tipi baş ağrısı, mimik kırışıklıkları ve boyun çizgileri gibi kozmetik sorunlarda kullanılmaktadır.

Botoks terleyen bölge derisi içine enjekte edildiğinde sinir uçlarından asetilkolin adı verilen maddenin salınımını geçici olarak durdurur ve terlemenin durmasını sağlar. Uygulama sonrası etki en erken 1-2 gün sonra başlayabilir, 7-10 gün içinde belirgin olur ve etkisi 3-7 ay sürebilir. Koltuk altı terlemesinde 1 yıla kadar etkinliği sürebilirken bu süre avuç içi ve ayak tabanlarında en fazla 6 aydır.  Bu süreler sonunda botoks enjeksiyonları tekrar edilmezse terleme yeniden başlar.

Yan etkileri oldukça azdır. Koltuk altına enjeksiyon öncesi uygulanan anestetik kremler genellikle enjeksiyon ağrısını minimize eder. Fakat avuç içi ve ayak tabanlarında uygulama ağrısı daha fazladır, sinir blokajı şeklinde anestezi gerekebilir. Her uygulama etkilidir, henüz direnç bildirilmemiştir. Bu nedenle özellikle koltuk altı terlemesinin tedavisinde ilk seçenek olarak tercih edilmelidir.

İnternet Sitesi Aydınlatma Metnine ulaşmak için tıklayınız.