Pişik (kundak bezi dermatiti) kundak bezinin temas ettiği bölgedeki birçok faktör nedeni ile gelişen bir tablodur. Sekonder olarak bakteri ve mantar enfeksiyonları da eklenebilir.
Arabezi kullanımı süresince bebeklerin yaklaşık üçte birinde kundak bezi dermatitinin bir formu görülebilir. Her iki cinste de eşit olarak görülür. Kış aylarında muhtemelen daha az bez değiştirme nedeni ile daha sık görülür.
Pişiği oluşturan nedenlerin başında derinin aşırı nemlenmesi gelir. Ilık nemli ortam ve sürtünme bir süre sonra derinin doğal koruma fonksiyonunu bozar, ayrıca idrar ve gaytadaki amonyum deriyi zedeler, temizleyici ürünler, ürünlerin içindeki parfüm ve koruyucu gibi maddeler deri zedelenmesini artırır. Bir süre sonra mantar (muhtemel Candida albicans) ve bakteri kontaminasyonu eklenir.
Kundak bezinin temas ettiği çıkıntılı bölgeler tutulur, kıvrımlar tutulmaz. Şiddetli tutulumlarda kıvrımlar da etkilebilir.
Yaygın hafif kırmızı alanlarla başlar, tablo ilerledikçe kızarıklık koyulaşır, kabarık ve içi su dolu kabarcıklar, cerahatli kabarcıklar ve hatta yara açılması da görülebilir.
Pişik tanısı klinik olarak konur, tedavide direnç varsa bu bölgeyi diğer hastalıklarından ayırmak gerekir. Böyle bir durumda mutlaka bir dermatoloji uzmanının etraflıca değerlendirmesi gerekmektedir. Sedef hastalığı, mantar hastalıkları, ekzemalar ve çinko eksikliği başta olmak üzere birçok hastalık için ayırıcı tanı yapılmalıdır.
Şiddetli pişik ataklarının çoğu 3 gün içinde kendiliğinden yatışır. Şiddetli tutulumlar genellikle kronik irritanlar veya kandida veya bakterilerle sekonder enfeksiyonlara bağlıdır.
Pişik tedavisi;
Pişik oluşumu aşağıdaki önlemlerle azaltılabilir;