Cilt Yaşlanmasının Medikal Önlem ve Tedavisi

Cilt yaşlanması birtakım önlemlerle ve doğru kullanılan bazı ürünlerle geciktirilebilir. Cilt yaşlanmasının tedavisinde cerrahi veya agresif yaklaşımları istemeyen kişiler bazı medikal ürün ve uygulamalardan fayda görebilir.

Cilt yaşlanmasına karşı alınabilecek en önemli tedbirler:

   • Güneşten korunma  

   • Sigaranın bırakılması  

   • Doğru beslenme  

   • Doğru nemlendiriciler ve bazı antioksidanları içeren ürünler 

Yaşlanmanın geciktirilmesi ve kısmen geri çevrilmesi için kullanılabilen medikal tedavi yöntemleri:

• Antioksidanlar

• Retinoidler

• Proteinler ve peptidler

• Alfa hidroksi asitler, Trikloroasetik asit

• Östrojen

Bu yazıda bu faktörler içinde en etkili antioksidanlardan ve kullanımlarından bahsedeceğim

Vitamin C; güçlü antioksidan özelliğinin yanında kollagen sentezi için gereklidir ve elastin sentezini inhibe ederek fotoyaşlanmanın tedavisine katkıda bulunur. Vücutta sentezlenemeyen vitamin olduğu için turunçgiller ve yeşil yapraklı sebzelerden alınmaktadır. Gıda takviyesi olarak ağızdan alındığında bağırsaklardaki emilim yetersizliğinden dolayı ciltte yeterli miktarlara ulaşamaz. Bu nedenle cilt bakım ürünleri daha çok tercih edilir.Ancak ürün stabilitesinde ve deride yeterli penetrasyon sağlanmasındaki zorluklar topikal kullanımı da sınırlandırmaktadır. 

Vitamin E;  Yağda çözünebilir bir vitamin olan vitamin E güçlü antioksidan özellik gösterir. Deriden su kaybını azaltması nedeni ile nemlendirici olarak kullanılır. Vitamin E en çok buğday, pirinç, mısır, soya, yer fıstığı, çekirdekler, ayçiçek yağı, mısır özü yağı, pamuk yağı, zeytinyağında bulunur.Sistemik olarak alındığında çok etkilidir. Deriden uygulama için %2 tokoferol içeren ürünler mevcuttur

Niasin (vitamin B3);  Yapılan bir çalışmada %5 nikotinamid jel formulasyonunda 12 hafta süre ile topikal kullanıldığında ince kırışıklıkların, pigmente lekelerin, kızarıklıkların, sarı lekelenmenin azaldığı ve cilt dokusunun düzeldiği gözlenmiştir.

Koenzim Q10 (Ubikinon);İnsanlarda yaşlandıkça koenzim Q10 seviyesiazalır, bu nedenle yaşlanmayı önlemek için sentetik türevi olan idebenon %0.5 ve %1 konsantrasyonda kullanılmış, kırışıklık ve kurulukta düzelme bildirilmiştir.

Alfa-Lipoik Asit; hem suda hem yağda çözünebilen doğal bir antioksidan olduğundan hücre zarında ve hücre içinde antioksidan etkisini gösterebilir. 

Silimarin;Deve dikeni sütünden elde edilen flavonoid karışımıdır, antioksidan etkilidir.

Soya; Çok sayıda isoflavon içerir. Bunlardan genisteinaynı zamanda antikarsinojen etki gösterir.Güneş lekelerini önleme özelliklerine sahiptir. Son zamanlarda soyanın menapoz sonrası deride östrojen benzeri etkisi olabildiği bildirilmiştir.

Yeşil Çay; İçeriğinde antioksidan aktiviteye sahip polifenoller bulunur. Deri kanserlerinin önlenmesinde etkileri olduğu gösterilmiştir. Aynı zamanda antiagingetkileri ve yara iyileşmesini hızlandırıcı etkisi olduğu bildirilmiştir. Yeşil çay içilerek veya çeşitli kozmetik ürünlerinin içine eklenerek kullanılmaktadır.

Üzüm çekirdeği ekstreleri; Antioksidan özelliğin yanında kollagen ve elastin düzenlenmesini sağlar, yara iyileşmesinde rol oynar. Ağızdan gıda katkı maddesi olarak alınabilir veya günlük ürünlerin içeriğinde deriye uygulanabilir.

Biberiye;Fenolik içeriğinden dolayı biberiyenin güçlü antioksidan etkisi vardır. Ayrıca kanseri önlemede de rolü bilinmektedir.

Kinetin; Aslında bir bitki büyüme faktörü olup insanda da antioksidan özellik gösterir. Deriye uygulandığında yaşlanma belirtilerini düzelttiği gösterilmiştir.

İnternet Sitesi Aydınlatma Metnine ulaşmak için tıklayınız.