Kimyasal Peeling Nedir, Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Güneşli ve uzun günlerin sona ermesi ile başta peelingler olmak üzere bazı dermakozmetik uygulamaların mevsimi başlıyor. Bu nedenle kimyasal peeling konusunda bazı sorulara doğru cevapları vermek gerekiyor.

Kimyasal peeling hafif asitlerin deriye uygulanması sonucu derinin yüzeysel tabakalarının kontrollü olarak soyan ve derinin kendini yenilemesini sağlayan bir işlemdir. Böylece deride hasarlanmış hücreler uzaklaştırılarak yeni hücrelerin çoğalması başlatılır, daha düzgün, sağlıklı deri görünümü oluşur. Kimyasal peelingde kullanılan hidroksi asitler meyve asitleridir ve meyvelerde bulunurlar. Bu nedenle aslında kimyasal peeling terimi doğru bir tanımlama değildir, meyve asidi peelingi terimi kullanılması daha doğrudur. Glikolik asit şeker kamışından, laktik asit ekşi yoğurttan, malik asit elmadan, tartarik asit şaraptan, sitrik asit limon veya ıhlamurdan, salisilik asit ise söğüt kabuğundan elde edilir. Meyve asitlerinden elde edilen bu maddeler için kullanılan kimyasal ifadesi birçok kişinin cildine kimyasal müdahalesi istemediğinden peeling uygulamalarını tercih etmemesine yol açmaktadır.

Daha düzgün ve daha güzel bir cilde sahip olmak için kullanılan peeling yapan maddelerin eski Mısır döneminden beri kullanıldığı bilinmektedir. Cleopatra bir alfa hidroksi asit olan laktik asit içeren ekşimiş süt kullanıyordu. Fransız kadınlar tartarik asid içeren eski şarap kullanmışlardır. Zaman içinde formülasyonlar geliştirilerek çeşitli deri sorunları için kullanıma sunulmuştur.

Meyve asidi peelingleri fotoyaşlanma denilen güneş hasarı bulguları, güneş lekeleri, deride renk tonu farklılıkları, ince kırışıklıklar, akne (sivilce) ve akne izlerinin tedavisinde kullanılmaktadırlar. Kişisel özelliklere, kişinin cilt sorununa ve kullanılan asidin özelliklerine göre değişen başarı oranları elde edilebilmektedir. Daha derin peelingler yeni dermal kollagen oluşumunu artırarak ince kırışıklıkları azaltırlar.

Peeling uygulamaları deriden emilim derinliğine ve etkilediği deri katına göre yüzeysel, orta ve derin peeling olmak üzere üç şekilde sınıflandırılır.

Yüzeysel peeling: Hafif güneş hasarı, akne ve leke problemlerinde kullanılır. Deride sağlıklı bir parlaklık kazandırır. Yan etkiler minimaldir. Yüzeysel peelingde tipik sonuç hafif kızarıklığın ardından birkaç gün içinde gelişen hafif soyulmadır. Etkili sonuçlar için düzenli yapılması gerekir.

Orta derinlikte peeling: Deri hafif soyulur ve birkaç gün içinde yenilenir. Yan etkiler kızarıklık ve doğru koruma yapılmazsa nadiren koyu tenli insanlarda lekelenmede artış olabilir.

Derin peeling: Derin çizgiler ve ileri derece güneş hasarında uygulanabilir. Derin soyulma oluşur ve iyileşme süresi 2-3 hafta kadardır, kalıcı kızarıklık, enfeksiyon, pigmentasyon ve skar gelişimi gibi yan etkiler gelişebilir.

Kimyasal peeling uygulamaları sonrasında yüksek koruma faktörlü güneş ürünlerinin kullanılması yan etkileri azaltır.

İnternet Sitesi Aydınlatma Metnine ulaşmak için tıklayınız.